top of page

Pierre d'Avesn

D’AVESN, Pierre, Pierre Girre ( 1901 – 1990 )

 

Pierre d’Avesn, echte naam Pierre Girre, werd geboren in 1901 en studeerde beeldhouwen aan de prestigieuze Ecole des Arts Decoratifs in Parijs. Slechts 14 jaar oud, trad hij toe tot de firma van Rene Lalique, van wie hij de kunst van het glasblazen en glasgieten in mallen leerde. d’Avesn werkte ongeveer 12 jaar bij Lalique en ontwierp een aantal van de meest bekende Art Deco stukken van Lalique, waaronder de ‘Serpent’ vaas ​​. Deze stukken mocht hij niet signeren met zijn eigen naam.

In 1926 verliet hij Rene Lalique en creëerde zijn eigen modellen. Zijn stukken werden gemaakt door Cristallerie de Saint-Remy.

In 1927 kwam d’Avesn als ontwerper in dienst van Daum en hij ging de productie begeleiden van de Verreries D’Art Lorrain, in Luneville (voorheen de Croismare glasfabriek) die Daum in dat jaar had overgenomen.  Daum wilde zo een groter deel van de lucratieve markt veroveren voor de afzet van Art Deco glas, onder meer in de Verenigde Staten. Gebruik makend van de nieuwe mal geblazen technologie produceren ze Lalique look-a-likes en, vreemd genoeg, ook goedkopere versies van hun eigen high-end glas.  Met Lalique en Schneider als concurrenten zocht Daum nieuwe verkoop­kanalen, luxueuze  warenhuizen en grootwinkelbedrijven , gescheiden van het prestigieuze Daum segment. Dit Art Deco glas droeg de signatuur “P.d ‘Avesn”, of “Lorrain”, of “Val” of “Verreries de Belle-Etoile”.

De Verreries D’Art Lorrain en andere dochterondernemingen van Daum sloten in 1932 als gevolg van de Grote Depressie in de VS en Europa.  Bekend is dat Pierre d’Avesn tussen 1937 en 1940 werkte bij Verlys, een van Frankrijks betere glasfabrikanten, die prachtig opalescent persglas produceerde, in de stijl van Lalique en Sabino.

 

Vanaf 1940 werkte d’Avesn aan zijn eigen ontwerpen. Zijn stukken werden gemaakt door Cristallerie de Choisy-le-Roi .

 

Na de oorlog ging hij werken voor de “Christalleries et Verreries Reunies de Choisy-le-Roi”. Zij hanteerden een business model, waarbij ze mal geblazen opaalglas produceerden voor iedereen die hun eigen ontwerpen wilden realiseren in glas ,sculpturen, schalen en vazen . In de 30er jaren hadden ze al glas gemaakt voor Hunebelle en waarschijnlijk ook voor Etling .

 

Tegen het einde van de jaren ‘40, werd Choisy-le-Roi eigendom van Sèvres. Veel van hun oude zakelijke klanten waren verdwenen, maar niet de mallen. D’Avesn werd gevraagd om de oude mallen te gebruiken en de succesvolle vooroorlogse ontwerpen te continueren. Hij was hiervan niet gecharmeerd, maar kwam met Sèvres tot een compromis, waarbij hij zowel de oude stijl glasblazerij voortzette, als een nieuwe reeks glas in moderne stijl ging ontwerpen. Het is opmerkelijk dat hij tot in de jaren ‘80 nog glas is blijven ontwerpen voor Sèvres en Vannes-le-Chalet.

 

Het is niet bekend bij welke van zijn werkgevers d’Avesn zijn stukken met eigen naam mocht ondertekenen. Omdat zijn werkzame leven een periode van ruim 70 jaar bestrijkt, is het ook best moeilijk de stukken te dateren.

 

 

 

bottom of page